h

Acht maanden strijd tegen armoede

16 maart 2023

Acht maanden strijd tegen armoede

Foto: Nicola Barts / Foto door Nicola Barts : https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-arm-portemonnee-leeg-7927422/

De afdeling moet nog steeds bijkomen van de klap van afgelopen maandag, toen tijdens de raadsvergadering zes bekwame wethouders, die zich met verve hadden ingezet voor de stad, naar huis werden gestuurd. Toch vraagt zo’n moment evengoed om reflectie. Een reflectie op wat wij als SP met een SP-wethouder in de afgelopen acht maanden hebben bereikt.

“Ik ben trots op deze coalitie, onze fractie, en op de ambtenaren waar ik nauw mee heb samengewerkt. In korte tijd hebben we veel kunnen bereiken,” vertelt Jakob Wedemeijer, die onder andere armoedebeleid in zijn portefeuille had. “We hebben een flinke klap te verduren gekregen en de wonden zitten diep, maar wat hebben we veel kunnen doen voor mensen die het financieel moeilijk hebben.” Door de inzet van onze SP-wethouder is er 4,2 miljoen extra vrijgekomen, zo’n 1 miljoen per jaar meer, voor armoedebestrijding.

Veel maatregelen in korte tijd

In de acht maanden dat de SP in de coalitie zat heeft Wedemeijer zich ingezet om de bijzondere bijstand open te stellen voor studenten die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Deze maatregelen is een sympathieke en noodzakelijke handreiking aangezien studenten vanwege hun recht op studiefinanciering geen aanspraak kunnen maken op de energietoeslag. Door de openstelling van de bijzondere bijstand wordt voorkomen dat ook deze groep in een armoedeval terechtkomt.

Naast deze maatregel voor studenten wist de SP de tegoeden op de AlkmaarPas te verhogen en konden inkomens tot 150% van de bijstandsnorm aanspraak maken op de regeling. Ook middeninkomens die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken zijn daarmee gebaat. Daarnaast is het bedrag dat mensen in de bijstand aan giften mogen ontvangen verhoogt naar 1200 euro en is de kostendelersnorm afgeschaft voor personen jonger dan 27 jaar. Zelfs voor inwoners ouder dan 27 jaar wordt altijd gekeken of er geen schrijnende situaties ontstaan als de kostendelersnorm wordt toegepast. Hiermee is de bijstand humaner geworden.

Om mensen in een bijstandsuitkering aan het werk te helpen heeft de SP gezorgd voor een zogeheten uitstroompremie of premie vrijwilligerswerk. Mensen met een uitkering krijgen een bedrag van bijna 3000 euro als ze gaan werken en 1900 euro als ze met vrijwilligerswerk bijdragen aan de samenleving. Bijdragen aan de maatschappij, middels werk of vrijwilligerswerk, loont op deze manier. De premies die worden uitgekeerd zijn het maximale bedrag dat volgens de wet mag worden uitgekeerd. Zodoende wordt het voor mensen makkelijker om de drempel over te gaan.

Armoedebeleid

“Ik had nog veel meer willen bereiken,” vertelt Wedemeijer. “Het armoedebeleid lag letterlijk klaar om deze week in de gemeenteraad besproken te worden. Met dat beleid wilde ik mij onder andere gaan inzetten om mensen te bereiken die moeilijk de weg weten te vinden naar voorzieningen.” Inwoners die recht hebben op ‘geldpotjes’ weten vaak niet dat zij daar recht op hebben. De gemeente benadert inwoners momenteel ook niet actief om hen hierop te wijzen. “Daar wilde ik wat aan veranderen. Ik wilde ervoor zorgen dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. Het treft mij diep dat ik die klus nu niet kan en mag afmaken. Ik had het graag anders gezien,” aldus Wedemeijer.

Reactie toevoegen

U bent hier