h

[Column] Solidariteit is niet zo moeilijk

11 maart 2023

[Column] Solidariteit is niet zo moeilijk

Foto: Thirdman / Pexels

Het zou mij niet moeten verbazen, of mij kippenvel moeten bezorgen, toch werd ik kwaad toen ik langs een bushokje fietste en een verkiezingsposter van de VVD zag. Wie hard werkt verdient geen geldzorgen, was de leus. Het woord ‘werken’ bleef echoën in mijn hoofd. Dus als je geen baan of bedrijf hebt, dan verdien je het dus om geldzorgen te hebben?

Door Kameraad Lie Song

Even dacht ik: dat kunnen ze niet bedoelen. Maar hé, het is de VVD, dus natuurlijk kunnen ze dat bedoelen. Alleen iemand die niet vanuit het neoliberalisme redeneert kan opkijken van deze leus, want een socialist, om maar even een voorbeeld te noemen, ziet in iedereen die een bijdrage levert aan de maatschappij een harde werker. Dus óók de ouder/verzorger die ervoor kiest om alle aandacht aan de kinderen te schenken, de student die niet kan werken naast de studie omdat een studie nu eenmaal alle aandacht opslokt, de buurvrouw met een uitkering die voor een oudere buur zorgt, de vluchteling die bezig is met een inburgeringscursus, de gepensioneerde die passievol bezig is met vrijwilligerswerk, de kunstenaar die amper rondkomt maar voor onze entertainment blijft creëren. En ga zo maar door! Hoezo verdienen zij geldzorgen?

Waarom zou je iemand überhaupt geldzorgen toewensen? Heeft de VVD zo’n hekel aan mensen die niet mee kunnen komen in de maatschappij of die op een andere manier het leven invullen? En dan nog iets: wie bepaalt wat hard werken is? Een parttimer werkt minder hard dan een fulltimer? Een vakkenvuller werkt minder hard dan een secretaresse? De leus wie hard werkt verdient geen geldzorgen is op alle fronten fout en ondoordacht en kan alleen zijn bedacht door iemand die werkelijk geen idee heeft van wat er speelt in de maatschappij.

“Mensen die het goed hebben stemmen VVD,” hoor ik doorgaans. Er zal een kern van waarheid in zitten, maar het kan wel degelijk anders. Mijn man en ik hebben het (eindelijk) goed. We hoeven niet elke stuiver om te draaien en we hoeven ons ook niet meer elke maand zorgen te maken of we nog genoeg geld hebben voor boodschappen. We zijn opgeklommen naar de middenklasse, maar geen haar op mijn hoofd dat ik nu VVD ga stemmen. Er zijn nog zat mensen die worstelen. Die het níét goed hebben en wél geldzorgen hebben. Daarom stemmen wij SP, omdat wij niet de enigen op de wereld zijn en elkaar helpen de wereld beter maakt. Solidariteit is niet zo moeilijk. Echt niet.

 

[Alkmaarder Lie Song is schrijver en socialistisch denker. Sinds kort schrijft zij columns voor de SP Alkmaar over (politieke) zaken die haar bezighouden.]

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier