h

[Column] Les door vandalen

13 maart 2023

[Column] Les door vandalen

Foto: SP

Op een groot verkiezingszuil bij Winkelcentrum de Hoef zijn verkiezingsposters beklad met een groot zwart kruis, staan er woorden als nazi en WEF (World Economic Forum), is het swastikasymbool gebruikt en zijn de posters beplakt met leuzen als De weg naar ARMOEDE begint bij ons!, Ook klant worden bij de voedselbank, Onze oorlog? Uw kinderen naar het front! Wat de vandalen precies met hun acties willen, wat hun boodschap is, dat is niet helder, maar het zet wel aan tot nadenken.

Door Kameraad Lie Song

Ik stond erbij en ik keek ernaar. Want: wat moet ik hiermee? Wat is de boodschap van de vandalen? Wat willen ze ermee bereiken? Er is zoveel ruis, zoveel ruimte voor misinterpretatie en miscommunicatie, en dat is het risico van dit soort acties: dat wat je wilt zeggen verdwijnt in het luchtledige. Het helpt ook niet als politici worden uitgemaakt voor WEF-tuig, nazi’s en dat vervolgens niet eens het nazisymbool wordt getekend maar het swastikasymbool van de oosterse religieuze beweging Falun Gong. Er wordt gediscrimineerd, beledigd, misbruik gemaakt van een pijnlijk verleden. Duidelijk is dat dit niet de manier is om een boodschap over te brengen, om mensen wakker te maken.

Maar eerlijk is eerlijk. In ons land staat vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Daarbij hoort ook zeker kritisch zijn naar de overheid en kritische vragen stellen over beleid en aan politici. Daar val ik ook niet over. Dat juich ik juist toe. Maar waarom is het tegenwoordig dan zo moeilijk om gewóón het gesprek met elkaar aan te gaan? Om naar elkaar te luisteren, eens of oneens, tevreden of ontevreden? In plaats van de dialoog aan te gaan, polariseren we, en zitten we opgesloten in een bubbel, zijn we niet meer in staat om naar elkaar te luisteren.

Wat de vandalen willen met hun acties weet ik niet. Het zorgt er in ieder geval niet voor dat ik niet ga stemmen, of dat ik de overheid of politici ga wantrouwen. Wat wel gebeurde was dat ik werd aangezet tot nadenken. En daarvoor dank. Alleen jammer dat daarvoor vandalisme nodig was. Ga de volgende keer gewoon eens op de koffie bij partijen. Daarmee riskeer je geen boete én kun je precies vertellen wat je dwars zit. Bij de SP staan de koffie en thee klaar, mocht je interesse hebben.

[Alkmaarder Lie Song is schrijver en socialistisch denker. Sinds kort schrijft zij columns voor de SP Alkmaar over (politieke) zaken die haar bezighouden.]

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier